Scrisoare către un pacient care a suferit un accident vascular cerebral

Paralizia unei parti laterale a corpului este profesia mea. Chiar dacă poate părea așa, eu nu lucrez cu mâinile și picioarele tale, ci cu creierul tău. Creierul este cel care comandă mișcările corpului, și acolo se găsește și problema ta așa că trebuie să avem avem multă încredere în creier, locul unde se nasc soluțiile inteligente.

Creierul trebuie să fie stimulat: trebuie să-l punem la treabă și să-l lăsăm să o facă.

Treaba lui este să reacționeze cât mai rapid posibil, comparând informațiile noi cu cele vechi pentru a găsi soluții rapide la noile situații. Asta este ceea ce face el, adaptarea, precum și cu cât reacțiile sunt mai precoce și mai potrivite, cu atât este mai probabil este să câștigați în lupta pentru o calitate mai bună a vieții.

Conceptul unui trai mai bun este totuși perceput foarte diferit: Dacă pentru tine viața în acțiune este, ca pentru cei mai mulți, cea care dă un scop existenței, lupta nu se va termina, și numai atunci pot garanta succesul. Îți ofer acțiunea incitantă și accelerată a drumului tău către recuperare, cu succese și satisfacții din prima zi. Este un drum lung și greu si vei avea cu siguranta un motiv să te odihnești după el. Dacă însă, vezi în acest moment oportunitatea odihnei după o viață de muncă, las-o baltă: nu va funcționa.

Am ajuns la concluzia că lucrul necesar este diferit pentru fiecare: Pot să îți arăt drumul, dar numai tu poti cuceri. Metoda se bazează pe conștientizarea treptată a comenzii de intensitate a contracțiilor, și în special cea de relaxare a fiecărei grupe de mușchi, urmată de combinarea echilibrată a acestora pentru a realiza mișcărilor utile.

Este o abordare care combină Kabath clasică și concepte Bobath pentru recuperarea integrală.

Metoda necesită dăruire completă și o mulțime de exerciții. Sistemul cardio-vascular, frecvent afectat, are nevoie de alternarea efortului fizic cu odihna, de unde și adaptarea noastra la capacitățile fiecărei persoane.

Destul de interesant, solicitarea cea mai mare domeniul acesta este a voinței, mai mult decât a performanței fizice.

Există boli ale căror procese de vindecare pot fi comparate cu un răsad: dacă vă luați medicamentul, tot ce trebuie să faceți este să așteptați să aibă efect. Mod de a vindeca Hemiplegia însă poate fi mai degrabă asemănat cu munca pe un șantier de construcții: nu există nici o șansă de reușită fără munca continuă. Hemiplegia necesită efort iar eu vă pot ajuta să găsiți drumul spre recuperare.

 

Bucuresti, 2012

Bogdan Ene