RECUPERARE NEUROMOTORIE AVC ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL
Contraindicatii

Exista contraindicatii absolute si contraindicatii relative (zonale) dar fiecare dintre ele se refera la o anumita procedura. Nu exista (in afara bolilor psihice grave) o referinta care sa contraindice in bloc absolut toate procedurile de recuperare. De exemplu, purtatorii unei proteze totale de genunchi drept pot face electroterapie la genunchiul stang dar sunt beneficiari in conditi foarte bune de kinetoterapie chiar pentru genunchiul drept operat . Gravidele si purtatorii de stimulator cardiac pace-maker sau alti bolnavi cu afectiuni cardiace grave sau oncologice nu pot face fizioterapie dar au indicatii pentru forme specifice de influentare prin exercitiu fizic, masaj al anumitor zone reflexogene, exercitii respiratorii, streching, hidrokinetoterapie, exercitii pentru mobilitate articulara, suplete si coordonare. Bolile de piele nu permit aplicarea electroterapiei sau ultrasunetelor dar beneficiaza de laser sau lumina polarizata.

Este foarte important sa detaliati terapeutului fara teama sensibilitatile, alergiile, si afectiunile de care suferiti pentru ca alegerea mijloacelor fizice de recuperare sa vi se potriveasca cu adevarat.

Hemipareza sau hemiplegia este de cele mai multe ori o afectiune vasculara si de aceea sunt multe situatiile in care chiar daca nu exista afectiuni cardiace diagnosticate, in realitate pacientul neurologic sa fie si unul cardiac. Este un motiv ca prudentele noastre in aplicarea tratamentelor fizice aplicate sa aiba caracter profilactic. Afectiunile asociate articulare cum ar fi umarul subluxat neurologic si afectiunile vertebro discale sunt de obicei primele tratate atat pentru eliberarea durerilor si pentru obtinerea maximei performante neuromotorii.

Importanta pentru succesul recuperarii medicale in afectiunile neurologice este abordarea individualizata, corecta si cat mai rapida, a paraliziei dar asta nu inseamna ca nu se pot face progrese in orice stadiu al evolutiei bolii. Problema dedicarii a consecventei, a vointei si a capacitatii de concentrare a atentiei la corectitudinea exersarii ramane factorul cel ma important ce modereaza sau accelereaza viteza de recuperare.